O economie in crestere are nevoie de locuri de munca noi, iar acestea pot fi create cel mai usor prin deschiderea unor afaceri mici care ar putea fi si o solutie pentru iesirea din criza, este de parere Larry Farrell, unul dintre cei mai cunoscuti consultanti americani in strategie antreprenoriala.
„In Romania, daca nu aveti afaceri mici, aveti o problema. Nu puteti supravietui numai cu companii mari. In plus, acum este mult mai usor sa deschizi o afacere. Lucrurile nu mai sunt la fel cum erau acum 15 ani, cand totul era scump si complicat", este de parere Farrell, fondator al The Farrell Company.
El sustine ca exista multe piete de nisa, iar obtinerea unui capital initial nu mai este o problema atat de mare. „Daca ai o idee buna, vor veni si banii, pentru ca in prezent se pune mai mult accent pe meritocratie", spune Farrell.
Cu toate acestea, unul dintre minusurile tarii noastre este faptul ca antreprenorii nu au o imagine foarte buna. Pentru a schimba acest lucru este necesara crearea unei culturi care sa incurajeze antreprenorii.
„In Romania, antreprenorii nu sunt priviti cu respect. Sunt vazuti ca persoane care vor sa pacaleasca sau sa se imbogateasca. Insa, ei pot crea joburi, iar pe timp de criza acest lucru este foarte important", explica Adela Cristea, managing partner al companiei de consultanta Ascent Group, reprezentantul pe piata locala al The Farrell Company.
In opinia lui Farrell, marile companii incearca sa obtina profit si sa fie mai eficiente cu mai putini angajati. „Toate companiile incearca sa lucreze cu mai putini angajati, insa lucrul de care are nevoie o tara in crestere sunt locurile de munca. Cine creeaza locurile de munca? Micile afaceri, antreprenorii. Avem nevoie de o mie de companii noi in fiecare luna", spune Farrell, care a oferit consultanta unor companii precum Coca-Cola, Citibank, Unilever, Johnson Contro