Actionarii a patru dintre cele mai mari banci de pe piata locala vor incasa anul acesta dividende de 1,6 miliarde de lei (385 de milioane de euro), dupa ce anul trecut profitul in sistem s-a ridicat la un nivel record, de 1,2 miliarde de euro. Astfel, plangerile reprezentantilor bancilor privind lipsa lichiditatilor din piata pot fi puse sub semnul intrebarii.
Capitalizarea profitului este in general cea mai buna sursa de finantare si consolidare a bancii in situatii tensionate din economie.
Dintre cele mai mari zece banci de pe piata doar patru au venit insa cu propuneri pentru distribuirea de dividende din profitul obtinut anul trecut, in timp ce mai multi jucatori vor cere actionarilor sa le permita recapitalizarea castigului.
BCR, BRD, Raiffeisen si, in premiera, Banca Transilvania vor acorda anul acesta dividende. Si in cazul primelor trei banci dividendele anuntate se ridica la niveluri record.
In schimb UniCredit, Volksbank, Alpha Bank sau Piraeus au anuntat ca vor retine profitul din 2008 sub forma de rezerve, urmand sa fie capitalizate. Si la CEC Bank profitul ar putea sa fie integral capitalizat, potrivit unei ordonante de guvern (statul este unicul actionar al bancii, prin Ministerul Finantelor Publice). Toate aceste banci au realizat in 2008 profituri record, patru dintre ele beneficiind si de vanzarea participatiilor detinute in cadrul unor companii de asigurari.
Bancpost, singura dintre bancile mari care a anuntat in 2008 un profit in scadere usoara, cu 6%, va opta probabil pentru capitalizarea castigului, la fel ca in anii precedenti. Daca actionarii vor incasa anul acesta dividende aferente unor profituri record, perspectivele pentru 2009 sunt pesimiste.
"Nu este de asteptat ca in 2009 sa facem (la nivelul sistemului bancar, n. red.) un profit care sa se ridice la valoarea celor din anii precedenti. Traversam o perio