Autoritatile romane sunt pe cale sa fie coplesite de cererile de cetatenie sosite din Republica Moldova. Parlamentul European a analizat ieri securitatea de la granita estica a UE.
Guvernul a discutat ieri modificarile la Legea cetateniei pentru ca moldovenilor sa li se acorde mai repede cetatenia romana.
Presedintele Basescu declarase in fata Parlamentului ca a solicitat Cabinetului Boc sa adopte in regim de urgenta modificari legislative astfel incat Romania sa poata facilita "procesul de redobandire a cetateniei de catre cei care si-au pierdut-o abuziv si de catre familiile acestora, pana la gradul trei".
Potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, la Consulatul Romaniei de la Chisinau exista circa 650.000 de plicuri cu solicitari de obtinere a cetateniei romane. Presedintele Traian Basescu a precizat ca, de fapt, numarul solicitarilor este de aproape un milion, deoarece unele plicuri contin cereri din partea unor familii intregi. seful statului a mai spus ca, in prezent, la Ministerul Justitiei sunt circa 20.000 de cereri de acordare a cetateniei.
Romania detine inca arhivele cu datele civile ale celor care si-au pierdut cetatenia romana dupa Pactul Ribbentrop-Molotov din 1940. Profesorul in politici europene Nicolae Toderas, de la scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, atrage atentia ca Directia Cetatenie de la Ministerul de Justitie este deja depasita de situatie. Profesorul Toderas, el insusi solicitant de cetatenie romana dupa 10 ani de stat in Bucuresti, spune ca in perioada 2003-2007 a fost acordata cetatenia romana numai in cateva zeci de cazuri, iar durata de procesare a cererilor varia intre minimum trei luni si doi ani. Ceea ce a ingreunat foarte mult traseul birocratic era obligatia publicarii in Monitorul Oficial a unor extrase din cererile de cetatenie, dupa care urma aprobarea propriu-zisa