Regulat si ritualic, Grolm Imker si ortacii sai ataca porumbul modificat genetic. Autorul initiativei „Gendreck weg!“ (Afara cu mizeria genetica!) e un fundamentalist al razboiului cu Monsanto, gigantul concern agrar si tehnologic american. 14 aprilie a fost o zi a victoriei, pentru Imker si pentru ecologisti: ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a anuntat public oprirea insamantarilor ogoarelor germane cu MON 810. In Romania, porumbul modificat genetic se cultiva momentan in scop experimental. Pana cand?
Nein pentru MON 810, o decizie politica?
Prin declaratia oficiala de miercuri, Germania devine a sasea tara din Europa care spune „Nu“ porumbului modificat genetic. Au precedat-o Ungaria, Austria, Grecia si Luxemburg, Franta cu unele rezerve. Este vorba de un anumit sortiment produs de concernul Monsanto, porumbul modificat genetic MON 810. Sadirea lui cu scopuri comerciale este permisa in Uniunea Europeana, din 1998.
Interzicerea cultivarii lui este insa realizabila, in virtutea unei clauze din Dreptul UE. Pe acest fond legislativ, este insa posibila si foarte probabila atacarea in instanta a deciziilor luate la nivel de stat. Un proces castigat de Monsanto poate costa Germania milioane de euro.
Anuntul ministrului german al Agriculturii a venit in ultima clipa, caci insamantarile cu porumb au loc la mijlocul lunii aprilie. „In ciuda unor afirmatii contrare, nu a fost o decizie politica“ a precizat Aigner (CSU), pentru Spiegel.de. „Este o decizie obiectiva si asa si trebuie sa ramana, din motive juridice“ a mai adaugat ea, citata de publicatia sus-numita.
Cum 2009 este anul alegerilor parlamentare, prezidentiale si europarlamentare in Germania, o serie de decizii guvernamentale sunt interpretate a avea sens electoral.
Fluturii sunt liberi
Pe langa argumentele unor agricultori si