“Moldova ar trebui invitată pe 7 mai la summit-ul european dedicat Parteneriatului Estic”. Acesta a fost mesajul transmis ieri la Bruxelles de un grup de europarlamentari, în cadrul unei întruniri care l-a avut ca participant pe ministrul de Externe al României, Cristian Diaconescu. Poziţia comunitară îngroapă aproape definitiv acţiunile criminale ale regimului prezidat de Vladimir Voronin. Două tablouri. Primul – Protestul anticomunist din capitala Moldovei a fost urmat în ultima săptămână de o adevărată revoluţie a organelor statului împotriva propriilor cetăţeni. Sursa: Reuters
1 /.
Al doilea – Uniunea Europeană, un organism care îşi hrăneşte identitatea cu valorile democratice, preferă securizarea flancului său estic în detrimentul protejării drepturilor omului.
Ecuaţia e simplă: revoltele de peste Prut au fost urmate de acţiunile brutale ale statului moldovenesc, sute de tineri au fost arestaţi şi reţinuţi fără minima respectare a unor proceduri legale, iar un membru al Uniunii – România – a fost acuzat de implicare în pregătirea şi susţinerea turbulenţelor.
Motivele n-au fost însă suficiente pentru a Bruxelles-ul să reacţioneze ferm împotriva politicii Chişinăului, capitala unui stat care şi-a demonstrat în repetate rânduri incompatibilitatea cu agenda europeană. O nuanţă este necesară: nici Europa pare să nu-şi mai respecte această agendă.
Explicaţiile sunt multe şi oarecum inutile. Ele ţin de jocul geopolitic al regiunii, dar mai ales de prezenţa intuită a Federaţiei Ruse în spatele administraţiei de la Chişinău.
COSMETIZARE
Europa fardează vânătăile de pe chipul Moldovei
“Uniunea Europeană va apăra drepturile opoziţiei democrate, ale ONG-urilor, ale celor reţinuţi şi ucişi în închisori. Din punctul acesta de vedere, nu vom face compromisuri. Dar nu ne putem conduce p