Ultimul summit al Americilor, cel din 2005, a fost un fiasco pentru George W. Bush. Astăzi, Barack Obama merge la Trinidad şi Tobago cu un spirit mult mai conciliator. Însă, până la ce punct? Ca şi în cazul primei sale vizite în europa, Obama vine la cea de-a 5-a ediţie a Summitului Americilor cu un mesaj cu care ne-am obişnuit deja: Statele Unite ale Americii au intrat în era schimbării. Probabil că acest mesaj, spun analiştii, va avea un ecou răsunător pentru America Latină,
Ultimul summit al Americilor, cel din 2005, a fost un fiasco pentru George W. Bush. Astăzi, Barack Obama merge la Trinidad şi Tobago cu un spirit mult mai conciliator. Însă, până la ce punct?
Ca şi în cazul primei sale vizite în europa, Obama vine la cea de-a 5-a ediţie a Summitului Americilor cu un mesaj cu care ne-am obişnuit deja: Statele Unite ale Americii au intrat în era schimbării. Probabil că acest mesaj, spun analiştii, va avea un ecou răsunător pentru America Latină, în condiţiile în care în 2005 George W. Bush a trebuit să părăsească Argentina înainte de încheierea summitului, din cauza manifestaţiilor de pe străzile din Buenos Aires.
Există unii analişti care sunt de părere că, dimpotrivă, Obama nu va face o bună impresie la această nouă ediţie a summitului, întrucât din 2005 şi până acum, tările din America Latină au acumulat o serie de frustrări şi s-au organizat împotriva Statelor Unite.
În acest interval de timp, unele voci ale liderilor din această zonă au devenit mai clare şi vor putea influenţa opinia publică. Este cazul preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez care militează intens pentru ridicarea embargoului impus Cubei în anii '60.
În 2008, latino-americanii au lansat Banca de Sud, destinată acordării de credite pentru tările sale membre, în ideea că vor fi mai puţin dependente de împrumuturile de la FMI şi Banca Mondială. Mai mult, s-a exprim