Camera Deputatilor a aprobat miercuri actul de infiintare a noului arbitru telecom din Romania (ANCOM), textul luand acum drumul Senatului. In timp ce Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru telecomunicatii, sustine ca "noul act pare sa includa garantii in plus fata de ordonantele anterioare" privind independenta institutiei, deputatul Varujan Pambuccian crede ca textul face aproape imposibila demiterea conducerii autoritatii, creandu-se o dependenta totala de Bruxelles. Conflictul politic privind conducerea acestei autoritati se vede cel mai bine analizand amendamentele respinse la acest capitol: patru scenarii diferite fata de cel actual.
"In acest moment, tot ce poate fi spus este ca noua ordonanta pare sa includa anumite garantii in plus privind independenta arbitrului telecom din Romania, comparativ cu cele anterioare. In acelasi timp, trebuie notat ca in ultimii ani, autoritatile romane au apelat, din punctul de vedere al Comisiei Europene, in mod excesiv la emiterea ordonantelor de urgenta, incluzand aici si pe cea data in 2009, pentru a restructura, iar si iar, arbitrul telecom", a declarat pentru HotNews.ro, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european Viviane Reding.
La inceputul lunii aprilie, oficialii europeni au primit raspunsul autoritatilor romane privind masurile luate pentru independenta acestei autoritati, informatii care sunt in prezent analizate de serviciile Comisiei Europene, a mai precizat acesta.
Varujan Pambuccian: Cream o institutie dependenta total de Bruxelles
Exista voci la Bucuresti insa care sunt mai putin incantate de intorsatura pe care au luat-o lucrurile prin interventia Comisiei Europene.
"Comisia Europeana a cerut un model absolut similar cu cel al Consiliului Concurentei (CC) care este unul destul de atipic pentru modelul instituti