Tribunalul Argeş motivează decizia din 14 aprilie, de a-i aresta pe Cornel Penescu, pe Gheorghe Constantin şi pe alte două persoane, prin faptul că lăsarea în libertate a inculpaţilor ar duce la îngreuna-rea cercetărilor din dosar, aceştia având influenţă şi „relaţii în medii sociale extinse“.
„În prezenta cauză nu este exclusă nici constatarea că, prin lăsarea în libertate a inculpaţilor, desfăşurarea cercetărilor penale, extinse, după cum rezultă din dosar, şi asupra altor persoane şi pentru alte fapte penale, de corupţie sau de altă natură, ar fi îngreunată, întrucât, aşa cum rezultă din autorizarea percheziţiei cu o zi înaintea propunerii de arestare, se află în curs de desfăşurare şi nu spre final, fără a omite autoritatea, influenţa şi relaţiile de care se bucură inculpaţii în medii sociale extinse, acestea rezultând din numele persoanelor cu care s-au purtat convorbirile telefonice, dar şi din potenţialul financiar al inculpaţilor, subliniat de avocaţii lor aleşi“.
Instanţa arată că la dosar sunt depuse probe precum interceptarea şi înregistrarea de convorbiri şi comunicări telefonice, înregistrări audio-video în mediul ambiental, înregistrări de imagini, localizări sau urmăriri prin GPS sau prin alte mijloace de supraveghere electronică.
Judecătorii redau fragmente din interceptările de la dosar, precum una dintre Liviu Făcăleaţă şi Penescu. „Eu zic să-i dai cinşpe“, este redarea unui astfel de fragment, ce apare în motivarea instanţei, făcându-se referire la faptul că inculpaţii au dat arbitrilor indicaţi sumele de 5.000 de dolari sau 15.000 de dolari. Potrivit motivării, „există probe şi indicii temeinice că, în perioada octombrie - decembrie 2008, inculpatul PGC (Cornel Penescu - n.r.) a dat prin intermediul inculpatului FLI (directorul PIC, Liviu Făcăleaţă - n.r.) suma totală de 54.000 de dolari către mai mulţi arbitri din Liga I pent