O dată cu venirea căldurii, a venit şi tentaţia unei plaje la iarbă verde, în speranţa redobândirii bronzului pierdut pe perioada iernii. Dar de când cancerul de piele ne-a pus gând rău, parcă nu ne mai expunem la soare cu aceeaşi plăcere ca altădată. Crema protectoare a devenit de ceva timp obiectul nelipsit vara din geanta unei femei, câteodată chiar şi a unui bărbat. Nici copiii nu mai stau acum la joacă, cum stăteau părinţii lor, de dimineaţa până seara.
„Oamenii au uitat că soarele e sănătos! Dar în cantităţi moderate! Ca orice exces, el are efecte malefice şi poate produce diferite arsuri şi chiar cancer de piele”, atenţionează medicul braşovean Alexandra Vlădescu.
Vitamina Soarelui
Vitamina D joacă un rol important în organismul uman în absorbţia calciului şi a fixării lui în oase, precum şi a reabsorbirii fosforului de către rinichi. Vitamina luptă împotriva rahitismului, boală care decalcifiază oasele şi le deformează. În aceste condiţii, oasele sunt moi şi, după vârsta de doi ani, apar deformări ale acestora, iar întreg sistemul osos al copilului este afectat.
Vitamina D a fost denumită şi ,,vitamina Soarelui’’, deoarece lumina soarelui stimulează producţia de vitamina D la nivelul tegumentelor şi astfel, persoanele care petrec mult timp în natură, produc în mod natural această vitamină. „Iarna, producţia de vitamina D scade din cauza faptului că nu mai petrecem atât de mult timp în natură, iar în cazul în care suntem afară, suntem îmbrăcaţi gros şi tegumentele noastre sunt acoperite”, declară medicul.
Terapia cu soare
Helioterapia este terapia naturistă care se bazează pe puterea binefăcătoare a razelor solare. Ea se găseşte la îndemâna tuturor şi este recomandată copiilor, începând de la vârsta de un an şi jumătate. În acest caz, expunerile la soare trebuie să fie mai reduse decât la adulţi. Helioterapia este i