» Judecatorii au chemat in judecata Ministerul Muncii, pentru ca n-au fost invitati la negocieri pe tema legii unice de salarizare a bugetarilor, actul normativ care urmeaza sa inghete cativa ani salariile mari.
» Dupa adoptarea legii unice, salariile angajatilor mai saraci ai statului nu vor mai fi de 50-70 de ori mai mici decat cele ale bugetarilor de lux, ca astazi, ci doar de 10-15 ori mai mici, explica sindicalistii.
Legea nenascuta a salarizarii unice, la care lucreaza de zor reprezentantii Guvernului si ai sindicatelor, reuniti intr-o comisie speciala la Ministerul Muncii, a fost atacata la tribunal de catre judecatori. Motivul nu este acela ca noua lege ar ingheta timp de cativa ani salariile magistratilor (considerati "bugetari de lux"), ci faptul ca judecatorii n-ar fi fost invitati la discutiile de la Ministerul Muncii. Premierul Emil Boc spune insa ca procesul de consultare nu s-a incheiat si ca el va continua in ritm accelerat dupa Pasti, cand vor fi analizate principiile de baza ale viitoarei legi in Guvern. Judecatorul Horatiu Dumbrava, membru al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), ne-a explicat de ce magistratii contesta consultarile de la Ministerul Muncii: "Intelegem necesitatea adoptarii legii unice de salarizare a bugetarilor, tinand cont de criza financiara, iar principiile ei ni se par generoase. Noi am cerut sa fim prezenti la discutii. Este normal sa nu se discute in lipsa noastra, asa cum s-a intamplat marti, cand s-a discutat de justitie". Judecatorii se plang, in acelasi timp, de faptul ca Ministerul Muncii nu le-a furnizat materiale informative pe tema legii unice, astfel incat sa se poata documenta asupra ei, sa vada cui i se adreseaza si sa vina cu sugestii. "Ar fi normal ca intreg spectrul bugetar, respectiv parlamentarii, membrii Guvernului, presedintele Romaniei, judecatorii, ca si celelalte cat