La 19 aprilie 1989, la Washington DC, capitala Statelor Unite ale Americii, s-a prezentat primul raport ştiinţific internaţional privind sistematizarea urbană şi rurală pe care o practica regimul comunist din România începând cu 1977.
Autorul lucrării a fost Dinu C. Giurescu, care emigrase în Statele Unite în urmă cu un an. Academicianul Giurescu a avut amabilitatea să ne prezinte istoria acestui raport, care făcea parte din acţiunile de protest ale emigraţiei româneşti faţă de mutilarea arhitecturii tradiţionale. Domnia sa îşi începuse demersurile încă din 1980, pe când se afla în ţară, ca reacţie la publicarea intenţiilor lui Nicolae Ceauşescu de a demola clădirile istorice din Capitală. Împreună cu alţi şase colegi, printre care Răzvan Theodorescu şi academicianul Dionisie Pippidi, a întocmit mai multe petiţii către Comitetul Central în acest sens, fără a reuşi să-i sensibilizeze pe responsabilii sistematizării.
Ajuns în Statele Unite în primăvara anului 1988, Dinu C. Giurescu a decis să prezinte lumii libere campania de demolări a obiectivelor istorice. A găsit imediat suport la două importante asociaţii americane - Kress Foundation şi The World Monuments Fund.
La propunerea reprezentanţilor acestor ONG-uri, s-a angajat ca în câteva luni să întocmească un raport ştiinţific, bine documentat - cu note de subsol şi toate criteriile unei lucrări de specialitate - despre ceea ce se întâmpla în România.
La plecarea din ţară, academicianul Giurescu lăsase Ambasadei SUA la Bucureşti petiţiile sale către autorităţi, neputând să le scoată prin vamă, deoarece ar fi fost considerate "materiale denigratoare" şi confiscate. La solicitarea sa, diplomaţii americani din România i-au trimis prin curier diplomatic textele care au stat la baza întocmirii raportului. Alte surse de informare au fost o serie de articol