Doi oradeni stabiliti in Italia incearca sa schimbe imaginea negativa a Romaniei in Peninsula. Ei proiecteaza inclusiv luxoasele podoabe realizate de fabricile din Murano. Amalia Verzea si Gabriel Iliuta au plecat din Romania in anul 1988. In mai putin de sase luni au primit azil politic si si-au deschis la cativa kilometri de Milano, in Carate Brianza, studioul de arta AmaGa, specializat in realizarea de opere artistice din sticla, mozaic, pictura parietala si restaurare. De atunci realizeaza lucrari de arta monumentala, atat in ambiente private, cat si in spatii publice.
Serviciile AmaGa au fost acreditate de organizatia pentru restaurarea vitraliilor antice Corpus Vitraerum Medii Aevii.
» Una dintre lucrarile romanilor a fost facuta pentru biserica din Castelletto Ticino, un monument istoric ridicat in 1450.
La Carate Brianza (Italia), doi oradeni fac cinste Romaniei in Italia. Artistul plastic Amalia Liana Verzea si sotul ei, inginerul Gabriel Iliuta, incearca sa schimbe imaginea negativa pe care o au romanii in presa italiana. Amalia Verzea s-a specializat in anul 1983 in arte plastice la Bucuresti, la Institutul de Arta Plastica "Nicolae Grigorescu" – sectia Arta monumentala si restaurare, in clasa profesorului Ion Stendl. Din anul 1983 pana in 1985, a urmat cursurile de pictura bizantina si restaurare organizate de Patriarhia Ortodoxa Romana.
Amalia Verzea si Gabriel Iliuta au plecat din Romania in 1988, dat fiind ca aici castigau prea multi bani. Regimul totalitar nu le permitea sa castige peste o limita impusa. "La 28 de ani, devenisem atat de bogati, prin Fondul Plastic, incat nu mai aveam ce face. Daca faceam mai multe lucrari decat limita impusa, nu aveam voie sa le vindem. Era imposibil sa cresti in asa maniera. In Romania era imposibil sa te dezvolti", isi aminteste Amalia. Ei au decis sa discute cu niste prieteni