Romanian International Bank (RIB), unul dintre jucatorii de talie mica din sistem, mizeaza pe mentinerea clientilor din portofoliu si un control strict al cheltuielilor, pana cand economia va depasi perioada actuala de turbulente.
"Avem perspectiva sa ne mentinem clientii si sa ne cream un nume pe piata. Evitam sa luam clienti noi, ne concentram pe portofoliul existent", spune Florin Danescu, presedintele bancii. RIB este prezenta pe piata de peste zece ani, fiind controlata din 2002 de omul de afaceri american Daniel Roberts. Banca avea la sfarsitul anului trecut active de circa 480 mil. lei (120 mil. euro), in conditiile in care activele totale din sistem se ridicau la 79 mld. euro.
Banca demarase anul trecut un proiect de reamenajare a unitatilor, in cadrul unui efort de pozitionare pe un segment de clientela cu venituri peste medie. Totusi, pe fondul incertitudinilor privind evolutia economiei, proiectul a fost franat, urmand ca unitatile sa fie amenajate in functie de resursele disponibile.
"Incercam sa reducem cheltuielile, in termeni de optimizare. Nu inchidem insa unitati si nici nu disponibilizam personal." RIB va inaugura de altfel in perioada urmatoare inca o unitate, ajungand astfel la 34, insa nu are pentru moment un program cert de extindere teritoriala.
"O banca mica este fortata sa ofere calitate ca sa reziste pe piata", spune Danescu. El afirma ca dimensiunile reduse si sistemul informatic puternic permit o flexibilitate mai mare decat in cazul jucatorilor de mari dimensiuni, iar produsele pot fi usor ajustate, in functie de nevoile clientilor. RIB are in portofoliu 40.500 de clienti, dintre care 33.000 sunt persoane fizice. Totusi, doar 16% din credite sunt acordate clientilor individuali, in timp ce restul au mers catre companii.
Cu un capital social de 52 mil. lei (13 mil. euro), RIB nu are nevoie de infuzii supliment