» Fabricarea branzei de capra devine o afacere profitabila si in Romania.
Daca in Europa de Vest, cresterea caprelor a devenit o afacere la moda, iar branza de capra este foarte cautata si apreciata, si in Romania au aparut tot mai multi consumatori pentru acest produs. Au aparut si investitorii care valorifica aceasta nisa de piata. Un exemplu concret este ,,La Colline’’, situata langa Cluj, in localitatea Valcele. Este o unitate noua, moderna, agreata pentru schimburi intracomunitare, cu o capacitate productie de 50 de tone branza de capra anual. Aceasta idee de afacere s-a nascut la Nantes, una din zonele renumite ale crescatorilor de capre din Franta, unde dr. Ovidiu Spanu in calitate de cadru didactic la USAMV Cluj, a participat timp de un an la un curs de specializare la Ecole Nationale Vétérinaire de Nantes.
La Colline colecteaza materia prima de la 12 crescatori de capre din Transilvania, din judetele Cluj, Salaj, Mures si Alba. Fabricata manual dupa o tehnologie clasica franceza, branza produsa aici este un produs natural, obtinut din lapte de capra pasteurizat, fermenti lactici, cheag natural de ied, sare de mare, condimente si, foarte important, nu contine conservanti, aditivi sau organisme modificate genetic. Gama de produse este diversificata de la branza de capra clasica, cu ierburi, piper si seminte, la «produse de criza » din branza de capra clasica, cu carbune si ierburi de Provence.
Se pare ca prima branza a fost fabricata din lapte de capra sau de oaie, iar descoperirea ei a fost o intamplare. Zeul Aristeu, fiul lui Apollo, este considerat in mitologia greaca descoperitorul branzei. Este pomenita si in Biblie, pentru ca vechile popoare israeliene cresteau un numar mare de capre, iar prin anul 30 i.Hr. era foarte populara printre romani, care o si exportau. In Atena lui Pericle, branza de capra era consumata atat dimineata