După doi-trei ani de bătut recorduri la cele mai mari creşteri din Uniune când vine vorba despre construcţii, România a urcat în februarie pe locul întâi la cele mai mari scăderi. În a doua lună a acestui an activitatea din construcţii a scăzut cu 8,6% faţă de ianuarie, de şase ori mai mult decât media UE, de 1,6%, conform Eurostat, biroul de statistică al UE. Dintre cele 11 state prezente în raportul Eurostat, cea mai mare creştere a acestui sector economic a înregistrat-o Bulgaria, 2%, urmată de Germania 1,9% şi Slovenia 1,1%.
Motivele sunt clare: căderea per ansamblu a pieţei imobiliare şi blocarea creditării. Investitorii renunţă la proiecte sau le îngheaţă iar creditarea anevoioasă către firmele de construcţie şi datoriile statului încă neplătite către acestea anulează posibilităţile de extindere, investiţiile sau, în unele cazuri, chiar plata salariilor.
De altfel, Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a anunţat recent că unele firme de construcţie au acţionat în instanţă primării sau clienţi cu capital de stat de la care încă mai au de recuperat banii pentru lucrări finalizate anul trecut. Din datoria totală a statului către mediul de afaceri pentru bunurile şi serviciile vândute sau prestate în 2008 circa 75% sunt datorii către firmele de construcţii, respectiv o sumă de 1,2-1,3 miliarde euro. (V.R.)
După doi-trei ani de bătut recorduri la cele mai mari creşteri din Uniune când vine vorba despre construcţii, România a urcat în februarie pe locul întâi la cele mai mari scăderi. În a doua lună a acestui an activitatea din construcţii a scăzut cu 8,6% faţă de ianuarie, de şase ori mai mult decât media UE, de 1,6%, conform Eurostat, biroul de statistică al UE. Dintre cele 11 state prezente în raportul Eurostat, cea mai mare creştere a acestui sector economic a înregistrat-o Bulgaria, 2%, urmată de German