Rusia a pus capăt ieri, la miezul nopţii, „operaţiunii antiteroriste” desfăşurate de zece ani în Cecenia, republica sa caucaziană, a anunţat Comitetul antiterorist naţional, citat de agenţiile de presă ruse.
„Şeful Comitetului, Aleksandr Bortnikov, a anulat la 16 aprilie ordinul care declara că teritoriul republicii este zonă de operaţiuni antiteroriste”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
S-a făcut voia preşedintelui Medvedev
Potrivit France Presse, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, se pronunţase în favoarea acestei măsuri încă de la sfârşitul lunii trecute, iar Comitetul antiterorist a precizat că decizia de joi a fost luată „la ordinul şefului” statului. „Primim cu mare plăcere vestea anulării operaţiunii antiteroriste”, a declarat ulterior preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, citat de Interfax. „Republica Cecenia, aşa cum recunosc mii de vizitatori, este o regiune pacifistă care se dezvoltă, iar anularea operaţiunii antiteroriste nu poate decât să favorizeze creşterea economică”, a adăugat Kadîrov.
Semnal pentru trupele ruse
Decizia autorităţilor de la Moscova privind încetarea „operaţiunii antiteroriste” va da semnalul de plecare pentru cei aproximativ 20.000 de militari ruşi din Cecenia, aprecia, în martie, o sursă din cadrul forţelor armate ale Federaţiei Ruse, citată de agenţia Interfax. Moscova a lansat în octombrie 1999 „operaţiunea antiteroristă” în Cecenia, refuzând termenul de război, în urma unui atac al separatiştilor ceceni împotriva republicii caucaziene ruse Daghestan şi a mai multor atentate sângeroase asupra unor imobile din Rusia.
Confruntările de amploare au încetat în 2002, dar forţele de gherilă cecene au continuat să atragă atenţia comunităţii internaţionale prin atacuri spectaculoase, precum cel de la teatrul moscovit Dubrovka, din 2002 (130 de morţi), şi l