Dacă ieri, cele mai căutate produse ale târgului Slow Food din Braşov erau drobul, cozonacii şi jumările, astăzi oamenii şi-au îndreptat atenţia şi spre standul cu pălincă de Zalău, de cinci ani vechime. Sursa: Andrei Paul
Sute de clienţi au fost prezenţi, iar zecile de sticluţe sau sticle cu licoare aurie adusă tocmai din satul Bănişor dispăreau rapid în sacoşe. Preţul de 40 de lei pe litru li se părea unora cam mare, dar până la urmă, tot se îndurau să cumpere măcar un sfert de litru. Pentru cei mai pretenţioşi, pălinca la sticlă de sticlă, ornată cu tricolor, costa tot 40 de lei, dar numai pentru 700 ml.
"Sticla e importată din Germania, că românii nu mai ştiu face sticle, aşa cum la Braşov nu se mai ştiu face tractoare, rulmenţi sau camioane", îşi motivează Grigore Ardelean scumpetea de preţ.
Ba chiar ajunge să invite clienţii să mai dea o roată pe la târg, că numaidecât apare şi omul cu pălincă, pentru că pe masă, din vorbă-n vorbă, a rămas doar o sticlă şi-atât.
"N-am ştiut că o să avem o aşa trecere şi n-am venit chiar aşa de pregătită", spune el.
Atestată de la 1540
Grigore Ardelean e preşedintele Asociaţiei Patronale a Producătorior de Pălincă Naturală din Judeţul Sălaj şi e tare mândru de pălinca lui. "Pălinca în Sălaj e atestată de la 1540, dar e mult mai veche", spune omul, adăugând că şi Mihai Viteazul a băut pălincă sălăjeană.
"În 1601, înainte de bătălia de la Guruslău, cu oştile lui Sigismund Bathory, Mihai Viteazu' le-a dat oştenilor pălincă. Iar, după bătălie, au sărbătorit tot cu pălincă", este sigur Grigore Ardelean.
Firul roşu al vieţii sălăjenilor
"Pălinca e un fir roşu al vieţii ardelenilor, şi mai ales a sălăjenilor", începe pălincarul. ''Când se naşte copilul, oamenii apropiaţi familiei se adună, se ciocneşte pălincă şi se urează