Câteva sute de credincioşi au participat, în Vinerea Mare, la „Drumul Crucii”, un pelerinaj ortodox ce are loc în Valea Jiului.
Pe un traseu de 10 kilometri între Lupeni şi schitul din Vârful Straja, situat la 1.440 metri altitudine, ortodocşi au însoţit crucea lui Iisus din lemn masiv, care cântăreşte peste 100 de kilograme şi măsoară 4,40 metri lungime şi 2,20 metri lăţime. Procesiunea a avut în frunte un sobor de preoţi şi călugări şi a pornit de la Cimitirul Eroilor din Lupeni, iar atât slujba cât şi pe traseu s-a desfăşurat pe muzica unui cor religios venit de la Orăştie.
„Drumul Crucii” are o lungime de 10.145 de metri, iar pe traseu pelerinii au făcut 14 opriri, în locuri marcate, unde preoţi au citit din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii.
„ O singură dată în an credincioşii se pot închina la cele 14 moaşte de sfinţi care sunt încastrate pe cruce, iar prin acest drum încercăm să rememorăm suferinţa la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre”, declară Emil Părău, iniţiatorul pelerinajului.
Crucea a fost însoţită de şase bărbaţi îmbrăcaţi în straie de români pentru a fi reprezentat cât mai bine fragmentul răstignirii din Biblie. Pe cruce sunt sculptate imagini cu cele 14 popasuri care se fac în drumul până la schit, o bucată din lemnul sfânt din Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, adusă de pe muntele Athos, precum şi moaşele a mai multor sfinţi.
Procesiunea a durat în jur de patru ore, iar credincioşii care au luat parte spun că, deşi este destul de greu, este o plăcere în Vinerea Mare să însoţească Crucea. „Particip de prima dată când aici a avut loc această procesiune, în urmă cu 10 ani, şi Dumnezeu m-a ajutat. În fiecare an îmi este tot mai greu să merg atâta drum dar nu mă las”, spune Gheorghe Dima în vârstă de 65 de ani.
Istorie şi c