BVB readuce in prim-plan proiectele pentru stimularea pietei: cresterea pragului de detinere la SIF-uri si renuntarea la limita zilnica de variatie.
Bursa de Valori Bucuresti a propus ieri Ministerului Finantelor Publice modificarea legii privind pragul de detinere pentru societatile de investitii financiare, de la 1% la cel putin 5%.
"S-a discutat cu Ministerul de Finante in vederea modificarii acestei legi, insa totul a ramas la nivel de declaratii. Proiectul legislativ trebuie redactat si aprobat de catre minister sau de catre guvern, deci de catre politicieni, nu de catre Bursa. Sunt societati de investitii financiare, precum SIF Transilvania, care doresc acest lucru", spune Dan Paul, vicepresedintele Consiliului BVB.
In martie, actionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat majorarea pragului maxim de detinere de la 1% la 5%, masura despre care institutia de reglementare a pietei, CNVM, spune ca incalca reglementarile in vigoare. Cresterea pragului de detinere nu se refera si la drepturile de vot aferente acestora, care au ramas la 1% din capital, drepturile aferente numarului de actiuni care depasesc acest prag urmand sa fie suspendate.
In cazul in care CNVM nu aproba decizia actionarilor societatii, aceastia ar putea actiona in justitie comisia. Potrivit legislatiei in vigoare, niciun actionar nu poate detine concertat mai mult de 1% din capitalul unei SIF. Pragul privind participatia maxima in cadrul SIF-urilor a fost majorat ultima data in 2006, de la 0,1% la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament.
Declaratia privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost facuta ieri de catre directorul general al BVB, Anca Dumitru, la The Money Channel, stirea aparand la doua ore dupa deschiderea sedintei de tranzactionare. Cu o jumatate de ora inainte de inchiderea sedintei, titlurile societatilor de investitii f