Discursul rostit marti, 14 aprilie a.c., de presedintele Romaniei in fata Parlamentului a reprezentat prima luare oficiala de pozitie fata de evenimentele de la Chisinau.
Comunistii care guverneaza Basarabia au incercat prin toate mijloacele sa implice Romania in batalia pe care o dau impotriva aspiratiilor de libertate si democratie ale conationalilor nostri de peste Prut. O implicare prematura, provocata de ei, ar fi insemnat interventia pe fata a Rusiei, ale carei interese geostrategice legate de gurile Dunarii ar fi afectate daca Republica Moldova ar evolua spre integrare in UE si unirea cu Romania. Implicarea prematura ar fi confirmat acuzele aduse de liderul comunist V. Voronin si ar fi pus UE, din care Romania face parte, intr-o situatie delicata. De aceea, cu toata durerea si tristetea provocate de cruntele represiuni impotriva demonstrantilor de la Chisinau, Romania oficiala nu a intervenit. Voronin miza pe reactia emotionala a politicienilor romani, pentru a demonstra ca acuzele privitoare la implicarea tarii noastre in demonstratiile de la Chisinau sunt valabile. Tacerea Romaniei oficiale l-a impins la exacerbarea represiunii si la declaratii absurde, hilare, daca n-ar acoperi o realitate tragica, despre implicarea, pe langa romani, a sarbilor si a reprezentantilor altor natiuni din UE in lupta disperata a tineretului basarabean impotriva ultimului regim comunist din Europa.
Dupa o saptamana de la declansarea manifestatiilor din Basarabia, dupa o retinere, corect inteleasa de UE, fata de escalada provocarilor comuniste de la Chisinau, Romania oficiala a vorbit in sfarsit. Presedintele Basescu a rostit in Parlament unul dintre cele mai importante discursuri ale mandatului sau, cu o fermitate si o decizie cum putini dintre politicienii nostri o au. Prin acest discurs, el a maturat dintr-o data toate acuzele si insinuarile aberante ale sefulu