Jean Botero – istoric, specialist in Biblie si in Orientul Mijlociu antic.
Marc-Alain Ouakin – rabin si doctor in filozofie, director al Centrului de Cercetari si Studii Iudaice ALEPH Paris
Joseph Moingt – iezuit, profesor de teologie al facultatii iezuite din Paris.
Cei trei sint autorii principali ai unei excelente cartii dialogate si extrem de tonica prin interpretarea rafinata pe care o propune . Cei care pun intrebari sint Helene Monsacre si Jean-Loius Schlegel.
Volumul a aparut la cocheta editura Art (o editura de la care mai am pe birou alte citeva volume pe care le voi semnala in curind aici).
“Dorinta noastea a fost sa urcam la izvoarele piriului devenit fluviu, despartit apoi in doua fluvii care au schimbat fata lumii” – spun autorii proiectului, intr-o nota de introducere in care mai precizeaza ca dialogurile din carte “se limiteaza la Dumnezeul Bibliei, Dumnezeu evreilor si al crestinilor, implicat in istoria Occidentului, in victoriile si catastrofele lui, dar si in facerea lumii moderne, nascuta in parte impotriva lui”.
Finalul cartii: “In mintea multora, influentati de istoria crestina, monoteismul apare de cele mai multe ori in slava, imprumutind trasaturile puterii si ale cuceririi. Or, interlocutorii nostri, unul evreu si unul crestin, ne-au dezvaluit slabiciunea unui Dumnzeu neputincios in fata catastrofelor Istoriei oamenilor. Si atunci, la ce bun acest Dumnezeu? La a opune o rezistenta, ni se zice, fata de tot ce este inuman si nedemn de om. Daca e asa, e, oare, posibil ca paginile cele mai frumoase din istoria lui Dumnezeu sa fie scrise de-acum inainte?”
PS. Poate ca va mai amintiti – am mai semnalat o carte care “asemanari de familie” cu cea de mai sus. Cea mai frumoasa istorie a fericirii!
Jean Botero – istoric, specialist in Biblie si in Orientul Mijlociu antic.
Marc-Alain Ouakin