Este şeful Trenului Regal şi vrea să fie primul din breaslă cu doctorat, l-a cioplit pe Eminescu în bob de orez şi deţine recordul mondial cu cea mai mică corabie sculptată într-o sticlă. Autodidact înrăit, artist şi călător, Ioan Astalus are 83 de cursuri, inclusiv Academia Ştefan Gheorghiu, atestate de detectiv, ornitolog, colecţionar, inspector de protecţia muncii, impiegat, fochist, vameş, cursuri de prananadi, reiki, cinematografie şi fotografie, alpinism, paraşutism… Lucrează la Societatea de Turism Feroviar din cadrul CFR, ca şef al Trenului Regal, şi a publicat şi o istorie a mocăniţei.
De la sculptura monumentală a ajuns la cea miniaturală, sculptând în fasole, fistic, castană, sămânţă de mango, sau chipul lui Eminescu în bob de orez, şi îşi propune să sculpteze în bobul de mac. „Nu ştiu dacă sunt artist, poate nu fac decât un exerciţiu de admiraţie pentru cei din jur”, spune Ioan Astalus, care a mai făcut metaloplastie şi pictură de diverse tehnici. „Şase luni mi-a luat să fac dăltiţe din ac de seringă pentru recordul mondial, a celei mai mici corăbii într-o sticlă, de 16 mm”, spune Astalus, care a mai scris Luceafărul şi imnul ţării pe beţe de chibrit. Se pregăteşte să publice a zecea sa carte şi afirmă că se va opri la 30, numărul cărţilor de poker. E o istorie a Albaniei, legată de originile protoromânilor, a limbii pelasge, urmând o lucrare despre Zalmioxis, cu chipul căruia a şi ţinut să se fotografieze. Sunt cărţi de beletristică, istorice, aforisme şi poezie.
Ca ecologist convins, a scris un ghid al culegătorului de plante medicinale. E de asemenea grafician, serios şi… caricaturist, având mii de lucrări, cu expoziţii prin ţară – de pildă Sala Radio din Bucureşti – şi are în pregătire o alta, cea mai mare din Europa, de peste 1.000 de lucrări, la Lingoto, în Italia. „Desenez cu plăcere în tren, fiindcă zgâlţâitul cerne şi