Plăcerile acestor zile îşi găsesc reversul în excese. Mâncarea şi alcoolul în cantităţi exagerate pot transforma veselia în suferinţă. Indigestiile, comele alcoolice şi scandalurile pe fondul consumului de alcool în exces sunt probleme tipice în aceste zile Toxiinfecţiile alimentare, indigestiile, colicile biliare, reacţiile alergice, comele alcoolice sunt cele mai frecvente probleme care apar de sărbători, mai ales în cazul celor care au trecut printr-o perioadă de restricţii alimentare. Dar prima dată pot apărea afecţiunile cauzate de înfometarea din ultimele zile ale postului, la cei care ţin „post negru” de joi seara până în noaptea Învierii. „Mai ales după post apar tot felul de probleme cauzate de excesul de alimente şi de starea de ebrietate. Sâmbătă sunt oameni care cedează pe fondul inaniţiei, şi ajung la spital cu hipocalcemii şi anemii, pentru că ţin post negru”, spune Anca Vituşinschi, angajat al Servicului de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud. „Excesul de mâncare duce la tot felul de tulburări digestive şi cardiovasculare. Astea se repetă de la an la an. Pentru că oamenii mănâncă şi beau mai mult decât de obicei”, explică Mircea Gelu Buta, directorul spitalului judeţean Bistriţa-Năsăud.
Nu serviţi alcool minorilor
O problemă deosebită în aceste zile este consumul de alcool. Excesul pune în pericol atât integritatea consumatorilor, care ajung de multe ori la spital în comă alcoolică, cât şi a celorlaţi, care sunt agresaţi. În această perioadă creşte incidenţa violenţei domestice, dar şi numărul scandalurilor provocate de „petrecăreţi”. „Este deja un fenomen la noi în judeţ. Minorii care merg a doua zi la udat, după obicei, primesc de băut. Aceştia ajung de multe ori în comă alcoolică. Iar cei care scapă de comă alcoolică, pornesc scandaluri”, spune Claudia Creţa, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsă