Deşertificarea zonei de sud a ţării nu face decât să-i împingă pe fermieri să se orienteze spre alte culturi care să reziste solului nisipos. Sursa: Reuters
Producţia de grâu va scădea tot mai mult din cauza creşterilor de temperatură înregistrate în ultima perioadă, arată un studiu al Agenţiei Europene de Mediu. Lipsa unor măsuri urgente de salvare va duce, implicit, la deşertificarea părţii de sud a ţării. În condiţiile în care grâul nu prea mai reprezintă o alternativă bună pentru fermierii din această zonă, experţii din sectorul agricol cred că cele mai bune soluţii de cultură pentru această parte a ţării sunt cele de viţă-devie, pepeni şi pomi fructiferi. Constantin Aurel, de profesie inginer horticultor, ne-a explicat avantajele unei culturi de viţă-de-vie chiar dacă aceasta este ceva mai scumpă.
„În zona de sud, omul a făcut foarte multe greşeli. S-au tăiat toate perdelele de protecţie (perdele de copaci - n.r.) care stabilizau vântul. Soluţia este înfiinţarea de ferme pomicole şi viticole, mai ales în zona Bărăganului - altădată «grânarul Europei». Acest gen de culturi sunt prielnice în zonele nisipoase”, ne-a spus inginerul. Potrivit acestuia, la struguri de masă se pot scoate şi 40 de tone la hectar. Dacă pentru prelucrarea unui hectar de vie este nevoie de circa 8.000-16.000 lei, profitul este considerabil, mai ales dacă un kilogram de struguri de masă s-ar vinde cu 1 leu.
Pepenele verde, alternativa oltenească
În zona comunei Daneţi, din judeţul Dolj, se pare că cea mai viabilă soluţie, dacă până acum era tutunul, la ora actuală este pepenele verde. „Pepenii verzi se cultivă în mai multe variante la noi. Prima este cea de cultivare în folie, după care se transferă planta în ghiveci. Asta pentru recoltele timpurii. Pentru cei obişnuiţi se practică metoda la rece. În total, la noi în zonă sunt cultivate cam