Pulpa de miel in crusta de sare
Ingrediente (pentru 8 portii): o pulpa de miel (circa 2,5 kg), 600 g sare grunjoasa, 600 g faina, 3 oua mari, o lamaie, piper proaspat macinat, 1 lingurita chimen, 4 catei de usturoi, 1 crenguta de rozmarin, faina pentru planseta. Sosul: 500 g iaurt (din lapte integral), 3-4 frunzulite de menta, sare.
Mod de preparare: * Se scoate carnea din frigider, cu o ora inainte de-a o gati. * Se framanta un aluat neted - intai cu mixerul, apoi cu mana - din faina, oua, sare si 225 ml de apa, se inveleste cu o folie de plastic si se tine o ora la rece. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. * Se spala bine carnea, se zvanta si dupa ce se indeparteaza pielitele si tendoanele se freaca cu piper negru, piper de Cayenne, chimen si coaja rasa de lamaie. * Se curata usturoiul, se inteapa carnea din loc in loc cu un cutit ascutit si se impaneaza cu jumatati de catei de usturoi si bucatele de crenguta de rozmarin. * Se intinde aluatul cu sare pe planseta infainata, formand un dreptunghi de aproximativ 35x40 cm. Se aseaza apoi foaia de aluat peste pulpa de miel infasurand-o in asa fel, incat marginile ei sa se afle in partea de jos (sub pulpa). Se lipesc bine marginile, apasandu-le cu degetele, se pune carnea "impachetata" pe tava de la aragaz si se lasa sa se patrunda incet, in cuptorul incins, circa 2 ore.
Pentru sos: Se amesteca iaurtul cu frunzele de menta tocate marunt, se gusta de sare si se pune la rece. * Se scoate carnea din cuptor, se lasa 10 minute sa se odihneasca, se taie crusta de sare si se indeparteaza, iar carnea taiata felii subtiri se serveste imediat cu sosul de iaurt+ menta.
Pulpa de miel a la francaise
Ingrediente: 1,5 - 1,75 kg pulpa de miel, 2 catei de usturoi, 1 lingurita rozmarin maruntit, zeama unei jumatati de lamaie, 50 g unt moale, sare, piper negru, 1 crenguta de rozmarin pentru garnisit.