Femeia a cântat timp de 15 ani la orga bisericii din comună. Ea a moştenit acest talent de la unchiul său şi a făcut ca cele mai frumoase sunete să se înalţe spre cer. S-a născut în Homorod, un sat puternic săsesc, în care mai trăiesc astăzi doar 13 vorbitori de limba germană. Încă de mică, femeia a fost învăţată să preţuiască învăţătura Bibliei şi lăcaşul de cult din comună, Biserica Evanghelică-Luterană, contruită în secolul al XIII-lea.
Moştenire de la unchi
Femeia a început să iubească muzica de la unchiul său, care a cântat timp de 52 de ani în Biserica Evanghelică din Homorod. Tot el i-a oferit femeii un pian pe care să înveţe să-l mânuiască. „Pianul este un „Swaicofer in vin”, adus din Viena pe care unchiul meu l-a cumpărat de la o cunoştinţă. Este un pian de concert, cu aripa mare, la care cântam mereu ca să mai exersez. Aşa m-am format pentru orga la care urma să cânt în biserică”, îşi aminteşte Anna Thome. În formarea sa, cel mai mult a contat sprijinul unchiului. „El stătea ore în şir cu mine şi cu alţi copii din comună, care doreau să înveţe să cânte. Avea experienţă în domeniu şi vroia să fie sigur că cei care învaţă de la ei vor deveni profesionişti”, declară fosta organistă.
Anna Thome a ajuns să fie organista bisericii pentru că, în familie, nu era niciun băiat care să ducă mai departe această „meserie”. „Unchiul meu ar fi vrut să înveţe un băiat din familie, dar cum nu aveam, s-a hotărât să ne înveţe pe mine şi pe verişoara mea să cântăm la orgă. Verişoara mea m-a pus pe mine să cânt, pentru că eu eram mai curajoasă. După doi sau trei ani de ucenicie în care am învăţat cântecele bisericeşti, am ajuns să fie organista acestei biserici”, mărturiseşte cu bucurie femeia.
Prima experienţă ca organist
„La prima mea cântare am avut mari emoţii pentru că în biserică erau 200-300 de persoane, dar nu am greşit nimic. Era