Mitul „sărbătorilor de acasă” se dovedeşte indestructibil pentru românii plecaţi peste hotare. La mii de kilometri de cei dragi, conaţionalii noştri încearcă să recreeze atomosfera pe care au lăsat-o acasă. Uneori cu eforturi considerabile. La periferia est a oraşului Milano se află Carugate, un oraş cu aproape 14.000 de suflete, unde un cartier este poreclit „Micul Bucureşti”. Chiar primarul oraşului, Umberto Gravina, este de acord cu porecla datorată masivei prezenţe româneşti. Contrar altor politicieni din Peninsulă consideră că românii sunt un aspect pozitiv din viaţa urbei pe care o conduce.
„Inima” românească a oraşului este în via Tremolada, unde locuiesc peste 300 de români. Reporterii "Adevărul" au mers să vadă cum s-au pregătit românii din Milano pentru Sărbătorile de Paşte.
Trei opţiuni
În acest an, opţiunile s-au demonstrat a fi trei, dat fiind că Paştele ortodox a urmat la distanţă de o săptămână Paştelui catolic.
Ioan Săvoiu, administarorul complexului locuit de români ne explică: „O parte au plecat acasă două săptămâni, profitând şi de Paştele catolic şi de cel ortodox, unii au rămas să pună banii la ciorap, dar mulţi au plecat în ţară pentru Paştele catolic şi s-au întors pentru cel ortodox”.
Cea din urmă variantă ne este confirmată de către Iulian Nae (28 ani) din Titu (judeţul Dâmboviţa): „Am fost acasă la socri pentru că am avut liber de Paştele catolic, am încărcat maşina cu bunătăţi şi ne-am întors pentru Paştele nostru în Italia”. Iulian recunoaşte, alături de soţia lui, Delia (31 ani) că efortul a meritat.
„Mie mi se umple inima de bucurie numai când îl văd pe băiatul nostru, Alessio (2 ani şi 7 luni, n.r.), cu câtă bucurie ciocneşte ouăle roşii”, ne mărturiseşte Delia. „O să avem grijă să-l învăţăm tradiţiile noastre”, completează ea.
Cu cozon