Nu doar sedentarismul, grăsimile sau fumatul sunt factori care duc la probleme cardiace, ci şi inflamaţiile, afecţiunile dentare sau chiar o căsnicie nefericită pot dăuna mult inimii tale. Inflamaţiile, mai grave decât colesterolul
Conform unui studiu recent, persoanele cu un nivel crescut de proteină C-reactivă sunt mai predispuse la boli cardiovasculare decât cele cu hipercolesterolemie.
Această proteină se măsoară prin analize sanguine şi indică existenţa inflamaţiilor în organism. Un nivel peste normal al proteinei C-reactive (peste 3 mg/l) poate fi asociat şi cu apariţia diabetului, hipertensiunii arteriale şi a bolii Alzheimer. Astfel, şi acest parametru este un indiciu vizavi de starea de sănătate a inimii şi a vaselor tale.
Tiroida „leneşă” îmbolnăveşte vasele
O activitate redusă a tiroidei creşte riscul de boli coronariene, în principal din cauza faptului că această deficienţă este asociată cu un nivel mai mare de colesterol „rău” (LDL). În plus, tulburările tiroidiene sunt asociate şi cu o predispoziţie crescută la infecţii, depresie, obezitate, aritmii şi la probleme de circulaţie sanguină.
Afecţiunile dentare, asociate cu bolile de inimă
Numeroase studii asociază afecţiunile stomatologice cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Conform cercetătorilor, parodontoza şi gingivita duc şi ele la apariţia inflamaţiilor cronice. Netratate, acestea pot cauza şi o îngustare a arterelor, din cauză că bacteriile de la nivelul cavităţii bucale migrează şi se depun pe vasele sanguine, ceea ce creşte riscul de atac de cord. De aceea, o igienă dentară riguroasă şi controlul stomatologic periodic îţi vor proteja nu doar dantura, ci şi inima.
Menopauza le face vulnerabile pe femei
În perioada menopauzei, nivelul de estrogeni secretat de organism este m