In ultima vreme se vorbeste despre ele de rau * Sunt cauza obezitatii si a bolilor coronariene * Totusi, fara grasimi nu putem sa traim * Important este sa le distingem pe cele bune de cele rele * Care sunt ele si cum reduc riscul de infarct miocardic ne explica medicul nutritionist DUMITRU PALADE
- Grasimea are un renume prost. In mod meritat?
- Ceva rau exista, dar nu asa de grav pe cat se spune. Grasimile au intr-adevar o influenta mare asupra sanatatii: cele rele - un efect negativ, cele bune - unul pozitiv. Cativa acizi grasi sunt chiar vitali, de pilda pentru formarea membranei celulare, iar unele grasimi combat activ anumite boli, reduc colesterolul si ajuta la mentinerea vitalitatii psihice.
- Suna bine, dar cum deosebim grasimile sanatoase de cele nesanatoase?
- Produsele animale au mai degraba grasimi rele, cele vegetale grasimi sanatoase. Diferenta se poate observa si cu ochiul liber. O grasime care se intareste repede este nesanatoasa, deoarece contine acizi grasi saturati. Este cazul grasimilor animale. In frigider, untul sau untura se intaresc bine de tot, margarina ceva mai putin, iar uleiul de masline si de rapita deloc.
- Sa incepem cu vestile rele: ce urmari pot avea grasimile nesanatoase?
- In tarile europene avansate, o persoana din doua sufera de afectiuni cardiace si de tulburari circulatorii. In ultima vreme, acestea au devenit cele mai frecvente cauze de deces. Printre altele, si pentru ca grasimile rele fac sa creasca nivelul colesterolului. Dar cand vasele de sange se sclerozeaza din cauza colesterolului, creste si tensiunea arteriala. Studiile arata ca o alimentatie necorespunzatoare, bogata in grasimi, sporeste si riscul cancerului mamar sau intestinal, chiar daca ele sunt un factor printre multi altii.
- Infricosator!
- Da, iar infricosatii, un numar