Un cioban român, din munții Aragonului, taie mielul după o metodă veche de 2.000 de ani La ferma de oi Aranda, din munții Aragonului, în satul Sorria, un român și un spaniol taie mielul pentru masa de Paște după o metodă tradițională, veche de acum 2.000 de ani.
„Povestea biblică spune că și Fiul Domnului și-a dat sufletul după apusul soarelui, așa că și animalul este tăiat tot noaptea, ca să moară ușor”, spune Dan Galan (26 de ani), din Botoșani, care lucrează de șase ani, la ferma de oi Aranda.
Mielul este așezat cu capul spre apus iar, înainte de tăiere, animalului i se dezleagă picioarele.
„Am învățat de la spaniol tot acest procedeu dar nici după atâția ani nu pot să-l curăț la fel de repede cum o face el”, povestește Dan.
Atârnat în cârlige, mielul este tranșat după cum dorește clientul. „Noaptea și microbii dorm, iar animalele sunt sănătoase. Nu am avut niciodată probleme”, povestește râzând patronul fermei, spaniolul Jesus Aranda.
Ciobanița Niculina gătește mielul de Paște ca în România
Niculina Galan (28 de ani), soția lui Dan, lucrează la ferma de oi de trei ani. „Sunt prezentă la fiecare fătare și fiecare mieluț are câte un nume. Prefer să nu văd când sunt sacrificați”, spune Niculina.
Românca spune că masa de Paște o costă mult mai puțin în Spania decât în România. „Faina, uleiul, ouăle, untul și ingredientele pentru cozonaci și prăjituri nu costă mai mult de zece euro. Din cele cumpărate îmi ies șase cozonaci moldovenești și o tavă de pască cu brânză. Un cofrag de treizeci de ouă se poate cumpăra din piață cu 2.80 euro, iar un plic de vopsea, pentru tradiționalele oua roșii, costă 1 euro”, adaugă Niculina.
Cumpărat direct de la producător, mielul viu cântărește aproximativ douăzeci de kilograme și costă 50 de euro, preț în care intră tăie