Fondul Monetar International a avertizat asupra unor "paralele ingrijoratoare" intre actuala criza globala si Marea Depresiune, in ciuda masurilor fara precedent adoptate de bancile centrale si de guvernele din intreaga lume, relateaza telegraph.co.uk.
Actuala recesiune ar putea fi "neobisnuit de lunga si de severa, iar recuperarea foarte lenta", afirma Fondul, care a publicat vineri, in avans, doua capitole din World Economic Outlook. FMI avertizeaza asupra riscului unei siprale care ar putea duce la prabusirea sistemului financiar, daca nu sunt adoptate noi masuri pentru a bloca actualele evolutii negative.
Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, a declarat ca milioane de oameni risca sa intre in saracie in conditiile in care criza afecteaza foarte puternic cele mai sarace tari. "Consecintele umane pot fi pur si simplu devastatoare. Este vorba despre o criza cu adevarat globala si nimeni nu poate scapa", a explicat el.
"Caderea libera a economiei mondiale ar putea sa fi incetinit, cu o posibila revenire in 2010, dar acest lucru depinde crucial de adoptarea, astazi, a politicilor potrivite".
Strauss-Kahn a facut apel la "curatarea" urgenta a bancilor de activele toxice si adoptarea de noi stimulente fiscale, peste nivelul de 2% din PIB, convenit pana in prezent.
Problema este insa ca tarile cu datorii foarte mari ar fi putut deja sa-si atinga limitele superioare.
"Impactul devine negativ pentru tari unde nivelul datoriilor depaseste 60% din PIB", estimeaza Fondul.
Desi nicio tara nu a fost nominalizata, printre tarile aflate in acesta situatie ar putea fi Japonia, Germania, Franta, Italia si, in cele din urma, Marea Britanie si SUA, dupa ce bancile din cele doua tari vor fi fost salvate.
FMI spune ca America se afla in epicentrul actualei crize, asa cum a fost si in cazul Marii Depres