Interioare ţărăneşti, costume tradiţionale, tradiţii şi credinţe practicate în satele judeţului Olt în Săptămâna Mare şi Săptămâna Luminată, au fost prezentate în expoziţia „Tradiţii şi Credinţe Pascale“, organizată de Muzeul Judeţean Olt. Specialiştii în etnografie ai Muzeului Judeţean Olt au creat două interioare ţărăneşti tradiţionale, care găzduiesc cele mai importante tradiţii şi credinţe de Paşti. Pentru câteva minute te rupi de agitaţia oraşului din aceste zile şi retrăieşti Paştiul liniştit din casa bunicilor.
Tinda în care se regăsesc ţestul, putineiul, piua, copaia şi vatra este amenajată special pentru marea sărbătoarea a Paştelui. În odaia de la drum sau camera rezervată oaspeţilor domneşte curăţenia. Toate te fac să uiţi lumea în care trăieşti şi să te întorci, măcar pentru un ceas, în timp.
Obiceiuri olteneşti de Paşti
Încă de la intrare te întâmpină primul obicei, acela din Duminica Floriilor atunci când se aduc acasă ramuri de salcie sfinţite la biserică şi păstrate tot anul la icoană.
În tindă, pe o măsuţă erau aşezate câteva căni cu flori la mânuşă, un alt obicei al oltenilor din Joia Mare, pomana făcută morţilor. Colacii rumeni, împletiţi perfect şi cozoanci de post îţi lăsau gura apă şi îţi venea să rupi din ei şi să spui „Bogdaproste”.
În tindă se pregătea masa de Paşti. O vedeai parcă pe bunica cu oala cu foi de ceapă, pregătită să roşască ouăle.
Expoziţia va sta la Muzeul Judeţean Olt două luni de zile.
Amănunte în Adevărul de Seară Slatina