Ieftinirea nu va avea un impact deosebit asupra consumatorilor, în lunile călduroase fiind un consum redus de gaze
Cea mai mare scumpire a gazelor naturale a avut loc în 2005, când preţul a sărit de la circa 500 de lei la mia de metri cubi de gaze la peste 820 de lei la mia de metri cubi
De la 1 mai, preţul gazului va da înapoi cu 3%, pentru prima dată în mai mult de zece ani. Anunţul a fost făcut de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Petre Lificiu. La un preţ mediu de un leu pe metrul cub de gaze în Capitală, reducerea de preţ nu va avea un impact deosebit asupra populaţiei, date fiind temperaturile mari şi nefolosirea sistemelor de încălzire prin centrale termice cu gaze.
"Această decizie a fost luată având în vedere evoluţia preţului internaţional al gazelor, dar motivul principal l-a constituit situaţia grea a oamenilor în acest an mai dificil. Operatorii au înţeles să îşi amâne recuperarea anumitor datorii mai mari. Este un fel de solidaritate faţă de populaţie", a declarat el, citat de NewsIn.
Preşedintele ANRE a precizat că furnizorii de gaze naturale, care până acum au făcut presiuni ca ieftinirea să fie amânată, au fost de acord să îşi amâne ei recuperarea pierderilor. Experţii din domeniu susţin că o ieftinire era mai mult decât necesară atât timp cât cotaţia gazelor naturale, care evoluează în paralel cu cea a petrolului, a scăzut considerabil în ultimele luni, ca urmare a crizei economice care a redus cererea globală de gaze.
ANRE a anunţat iniţial că ieftineşte abia din toamnă
Iniţial, ANRE anunţase, tot prin vocea preşedintelui, că gazul va fi ieftinit abia în toamnă, şi nu în primăvară, motivul principal fiind necesitatea ca furnizorii de gaze naturale să îşi acopere pierderile acumulate până acum. Mai mult decât atât, Lificiu motivase renunţarea la ieftinir