În urma cutremurului produs în centrul Italiei, pe 6 aprilie, aproape 300 de persoane au murit, dintre care cinci români şi sute de alţi conaţionali au rămas fără case, locuri de muncă sau au pierdut o banii investiţi în diferite afaceri sau magazine. În preajma sărbătorilor de Paşte sutele de români care sunt cazaţi în corturi se simt abandonaţi, pentru că, după cum declară în unanimitate, nicio oficialitate română nu se mai interesează de situaţia lor.
1 /. În afara agoniselii, românii de la L’Aquila au rămas în mare parte şi fără documente de identitate, singurul act fiind cel eliberat de către Protecţia Civilă Italiană. Evz.ro este primul ziar din România care ajunge în tabăra în care locuiesc sinistraţii români.
Cu câţiva kilometri înainte de a intra în oraşul L’Aquila, mulţimea maşinilor Crucii Roşii sau a Protecţiei Civile devine tot mai mare.
Pentru a intra în acest oraş de pe autostrada A24, care uneşte oraşele Teramo şi Roma, trebuie să aştepţi mai mult de o oră, din cauza faptului că întâietate au maşinile destinate intervenţiilor.
În plus, aproape fiecare maşină care intră în oraş este controlată de forţele de poliţie şi carabinieri. Doar cei rezidenţi în localitate sau care prezintă acreditări ale trusturilor de presă, asociaţii sau societăţi de ajutorare au posibilitate de a intra în oraşul afectat.
Restricţii în oraşul-fantomă În jurul centrului istoric al oraşului o barieră formată din voluntari ai Crucii Roşii şi membri ai armatei interzic accesul oricărei persoane ce nu deţine un permis special. Centrul istoric al oraşului este dărâmat aproape în totalitate. În bisericile datând din secolul al-XIV-lea sunt numeroase opere de arta şi de cult. Iar băncile care avea sucursale în zonă încă nu au găsit toate bancomatele aflate sub dărâmături, un motiv în plus pentru a fi interzisă intrarea altor