Israelul şi-a rechemat astăzi ambasadorul de la Geneva, în semn de protest la adresa invitării preşedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad la o conferinţă anti-rasism ţinută sub egida ONU. Întrunirea girată de Naţiunile Unite a stârnit deja numeroase controverse, mai multe state occidentale de tradiţie democratică refuzând să participe.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu a anunţat astăzi că “Israelul a decis rechemarea pentru consultări a ambasadorului din Elveţia, în semn de protest la adresa conferinţei de la Geneva, în care o persoană care neagă Holocaustul şi care şi-a declarat deschis intenţia de a şterge Israelul de pe faţa pământului este invitată”.
Ţinta cancelariei israeliene, deşi nenominalizată, este preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, a cărui prezenţa la conferinţa ONU a provocat deja rumoare. Ahmadinejad a declarat în repetate rânduri că Holocaustul este doar un mit, iar Teheranul a găzduit în 2006 o conferinţă ce punea sub semnul întrebării autenticitatea cifrelor avansate în dreptul victimelor programului de exterminare.
Temerea că întrunirea de la Geneva s-ar putea transforma într-o conferinţă anti-semită a împins o serie de state occidentale să refuze participarea. SUA, Germania, Australia, Canada, Polonia, Olanda şi Italia sunt doar câteva exemple.
“Să mergi acolo şi să joci rolul actorului tăcut nu serveşte niciunei cauze: rişti doar să devii complice, în final”
Franco Frattini, ministru de Externe al Italiei
“Sunt şocată şi profund decepţionată de decizia SUA de a nu participa la o conferinţă a cărei ţintă este combaterea rasismului şi a formelor de discriminare. Acestea sunt probleme globale şi este esenţial ca ele să fie discutate la nivel mondial, oricât de sensibile şi dificile ar fi subiectele atinse”
Navi Pillay, Înaltul comisar ONU pentru drepturile