"Eu am oroare de oamenii lipsiti de caracter, de codosi, de delatori, informatori, care sunt cei mai lipsiti de caracter. Am avut mare dezamagire in viata mea, fiind turnat, tradat de cunoscuti, prieteni.
Cea mai sinistra categorie de oameni, adevaratii denaturati, monstri, este cea a turnatorilor de profesie, ciripitorii, informatorii, care nu merita decat dispret, desconsiderare, scuipati.
Rau face regimul ca incurajeaza in intreprinderi aceasta oribila categorie de oameni declasati, verosi, cretini in general, lipsiti de bun-simt si de constiinta, mai ales care-si vand rudele, prietenii, cunoscutii.
Niciodata un regim politic nu are lunga durata, nu are un fundament solid daca se sprijina pe delatiune, para, lipsa de caracter, tradare. Trebuie sa cultive increderea in oameni, nu neincrederea, entuziasmul, nu frica, onoarea, nu dezonoarea".
Acestea sunt cuvintele lui Nicolae Steinhardt, adresate unui amic si care fac parte din nota informativa catre Securitate pe care respectivul amic o da, cu privire la Steinhardt. (Citatul este luat din monografia "N. Steinhardt si paradoxurile libertatii", scrisa de George Ardeleanu - Humanitas, 2009).
N. Steinhardt moare, in 1989, la manastirea Rohia, cu cateva luni inainte de Revolutia romana. Se calugarise in urma cu cativa ani, dupa ce primise botezul crestin in inchisoare, detinut fiind pe motive politice.
Turnatorii au fost realitatea curenta a Romaniei comuniste si metoda privilegiata a Securitatii prin care mentinea un control strict al populatiei. Turnatorii au fost prezenti in toate mediile sociale, oferind informatii de multe ori anodine, dar a caror importanta devenea capitala prin prelucrarea lor de catre politia politica.
Aparte, in tot acest peisaj, au fost turnatorii din cadrul Bisericii, preotii care, pentru a turna, incalcau exp