Localitatea din judeţul Mureş, fost exemplu de agricultură socialistă, este în faliment. Foarte săracă până la începutul anilor ’80, Şăulia a fost transformată în una dintre cele mai productive localităţi din România din punct de vedere agricol. Ştiuleţii de porumb erau şterşi de praf în calea conducătorului, iar o falnică expoziţie de legume, fructe şi animale domestice, realizată prin „eforturi mari şi susţinute”, aştepta apariţia lui Ceauşescu în comuna situată deasupra lacului piscicol Zau de Câmpie, din judeţul Mureş. A venit cu trei elicoptere, însoţit de Elena, o dată în anul 1986, iar a doua oară în 1988, îşi aduc aminte oamenii.
Totul pentru preşedinte
Vizitele conducătorului s-au datorat şefului Cooperativei Agricole de Producţie (CAP) din acea vreme, Gheorghe Duma, un apropiat al lui Ceauşeşcu şi totodată membru al Marii Adunări Naţionale, organul suprem al puterii în România. Acesta pregătea terenul cu şase luni înainte.
„Toţi ţăranii din sat erau mobilizaţi cu jumătate de an înainte şi se aduceau oameni şi din satele din jur pentru a cultiva grâu, porumb şi legume”, îşi aminteşte Ciprian Mădărăşan, actualul primar al comunei Şăulia.
Ceauşescu s-a deplasat în localitate la invitaţia lui Gheorghe Duma, venind aici doar pentru a vizita expoziţia realizată de localnici. Acesta ateriza cu elicopterul pe păşunea din vecinătatea comunei, de unde se deplasa în centrul localităţii cu o maşină decapotabilă. Pe traseu, totul arăta impecabil, de la drumuri şi până la recoltele de porumb şi de grâu.
„Expoziţia era realizată din containere mari cu mere, vinete, ardei şi tot ce făcea parte din recoltă. În calea lui Ceauşescu totul arăta pus la punct, până şi ştiuleţii de porumb de pe tulpină erau curăţaţi ca să arate bine”, îşi aminteşte actualul primar, care pe atunci avea 15 ani.
Oa