Astfel, reducerea pretului gazelor este modica, luand in calcul faptul ca pretul barilului de petrol a scazut pana la un nivel de circa 50 de dolari, consumul de gaze a scazut si implicit importurile de gaze ale celor doua companii.
Comparativ cu piata locala, Bulgaria a anuntat in februarie ieftinirea gazelor destinate consumatorilor cu 11,56% datorita reducerii pretului barilului de petrol si a anuntat noi ieftiniri din iulie.
La momentul anuntului, mia de metri cubi in Bulgaria, tara dependenta aproape in totalitate de importurile de gaz din Rusia, costa circa 544 de leva, adica 130 de euro, potrivit informatiilor din presa.
In Romania, mia de metri cubi de gaze costa in prezent de doua ori mai mult, adica circa 260 de euro, dupa ce de la inceputul anului nu a fost operata nicio scadere a pretului platit de populatie astfel incat Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania sa-si poata recupera pierderile inregistrate.
In prezent, consumatorii casnici platesc in medie circa 104,7 lei pe MWh, romanii trecand de la jumatatea anului trecut la facturarea gazelor in kWh. In medie, un metru cub de gaze naturale este echivalentul a circa 10,6 kWh, ceea ce inseamna ca o mie de metri cubi de gaze costa in prezent, fara ieftinirea care va fi aplicata din mai, circa 260 de euro, dublu fata de pretul din Bulgaria.
Totodata, in Germania, EnBW, a treia mare companie energetica locala, a anuntat ca va ieftini gazele cu 5,1% din iulie, dupa ce compania a aplicat o serie de ieftiniri atat in ianuarie, cat si in aprilie.
Anul trecut, pretul platit de populatie la gazele naturale a crescut in doua transe: o data la inceputul anului cu 8,5% si o data la jumatatea anului cu 12,5%.
Aceste cresteri de pret nu au acoperit insa cheltuielile de achizitie a gazului de import al celor doua mari companii de distributie si furnizare a gazelor naturale, acestea anun