Însoţiţi de o româncă din tabăra de sinistraţi de la marginea oraşului L’Aquila, jurnaliştii de la evz.ro au ajuns la o altă tabără situată în afara oraşului-fantomă. Pe drum, apartamente şi case în care au locuit românii, sunt acum declarate nelocuibile şi aştepată să fie demolate pentru a face loc altora noi. Supravieţuitorii sunt adăpostiţi în tabere, iar corturile puse la dispoziţie de autorităţi sunt singurul acoperiş pe care îl vor avea câteva luni de aici înainte. Au primit şi haine, au masa asigurată, însă evenimentele prin care au trecut şi-au pus amprenta, definitiv, pe viaţa lor.
Dintre cele 800 de replici care au urmat cutremurului de 6,3 grade pe scara Richter, zece au fost între 4 şi 5,5 grade, ceea ce a dus la îngreunarea operaţiunilor de salvare a victimelor, de recuperare a corpurilor persoanelor decedate şi de constatare a daunelor. Foarte puţini dintre supravieţuitori au reuşit să mai intre în fostele locuinţe pentru a-şi recupera documentele, banii, hainele sau alte bunuri.
Printre românii care au supravieţuit seismului din dimineaţa zilei de 6 aprilie, se află şi Iuliana Gherguţ, 31 de ani. Aceasta ne-a dezvăluit momentele de groază prin care a trecut împreună cu mama şi copilul său şi ne-a arătat blocul în care locuiau şi care făcea parte dintre locuinţele noi ale oraşului, considerate dintre cele mai sigure. Acum, imobilul este izolat şi se interzice intrarea locatarilor, întrucât este pericol ca acesta să se prăbuşească.
La rândul său, sora Iulianei, Maria (37 de ani), a pierdut casa şi magazinul de produse româneşti pe care le deţinea în centrul oraşului. Dar se consideră norocoasă întrucât fiul şi soţul acesteia au supravieţuit şi nu au fost grav răniţi.
Cei care au locuit în apartamente noi au fost norocoşi
Plecând de la tabăra centrală situată din piaţa D’Armi, am putu