Gaspacho sau „gazpacho“ în spaniolă este o supă rece de vară originară din Spania, mai exact din sudul Andaluziei. Acest preparat, pe bază de roşii, castraveţi şi ardei este alegerea perfectă pentru zilele caniculare, fiind proaspăt şi plin de vitamine.
Gaspacho a fost, la origine, o reţetă preparată de ţăranii săraci. Ei recuperau firimiturile de pâine uscată din ziua precedentă ca să prepare o supă consistentă. Acestea erau amestecate cu oţet, fructe uscate şi usturoi. Iniţial, gaspacho nu se prepara cu tomate pentru că acestea nu au ajuns din Lumea Nouă în Spania decât prin secolul al XVI-lea. Aşadar, supa era pe atunci albă. În prezent, ea este roşie şi a devenit supa rece a verilor toride.
Reţeta acestui preparat reci a cunoscut un real succes în anii ’60, când regiunea Costa del Sol s-a deschis încet-încet turismului în masă. Astăzi, reţeta originală a gaspacho-ului spaniol se foloseşte vara în întreaga lume, în special datorită gustului său unic şi răcoritor, dar şi pentru bogăţia sa de vitamine.
Variante de gaspacho
Gaspacho-ul este o supă rece preparată pe bază de legume, printre care roşii, castraveţi şi ardei, la care se adaugă miez de pâine care trebuie amestecat cu ulei de măsline. Această reţetă nu trebuie confundată cu „gazpacho manchego“, cu alte cuvinte gaspacho din La Mancha – regiunea lui Don Quijote. Cele două supe nu au nimic în comun deoarece gaspacho din La Mancha este, de fapt, o tocăniţă ciobănească în care se fierbe carnea cu tot cu pene sau păr, la care se adaugă pesmet. Acest preparat are şi o variantă algeriană, gaspacho oranez, introdus în Algeria de imigranţii spanioli. Gaspacho se găseşte într-o multitudine de reţete în regiunea Extremadura din Spania, precum şi în Portugalia.
Cea mai simplă reţetă
Reţeta gaspacho-ului andaluz este foarte simplă. Pentru prepararea sa este