Bancile americane au revenit pe profit in primul trimestru din 2009, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi de zeci de miliarde de dolari pe fondul crizei financiare globale. Revenirea se datoreaza in mare parte operatiunilor de investitii bancare care au redevenit atractive odata cu inghetarea pietei financiare si cresterea costurilor de creditare.
Citigroup, creditorul care a primit de la stat 45 mld. dolari pentru a se mentine pe linia de plutire, a obtinut un profit de 1,6 mld. $ in primul trimestru, comparativ cu pierderea de 5,11 mld. $ din aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul net al Bank of America aproape ca s-a triplat in primul trimestru, crescand de la 1 mld. dolari la 2,8 mld. dolari. Veniturile bancii au crescut la 25,7 mld. dolari.
Si JP Morgan Chase a anuntat la finalul saptamanii trecute un profit aferent primelor trei luni din 2009 de 2,14 mld. dolari (1,61 mld. euro) sau 40 de centi pe actiune, comparativ cu 2,37 mld. dolari in perioada similara din 2008.
Rezultatele au fost peste estimarile anterioare ale analistilor care indicau un profit de 32 de centi pe actiune, scrie Bloomberg.
In acelasi timp, rivala Goldman Sachs a raportat un profit net de 1,81 mld. dolari (1,36 mld. euro) si venituri totale de 9,43 mld. dolari. Veniturile din operatiunile de investitii bancare s-au situat la 823 mil. dolari.
In cazul JP Morgan, veniturile generate de operatiunile de investitii bancare s-au ridicat la 8,3 mld. dolari, comparativ cu 5,3 mld. dolari in primul trimestru din 2008. Profitul diviziei de investitii a fost de 1,61 mld. dolari.
Bancile americane au revenit pe profit in primul trimestru din 2009, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi de zeci de miliarde de dolari pe fondul crizei financiare globale. Revenirea se datoreaza in mare parte operatiunilor de investitii bancare care au redevenit