Bistriţenii care preferă liturghiile călugărilor sunt fascinaţi de atmosfera creată. La cele nouă mănăstiri din judeţ au fost oficiate, în aceste zile, liturghii de zi pentru credincioşii care au ales un loc special în care să se închine. Foarte mulţi oameni au preferat, în aceste zile de sărbătoare, să ia parte la liturghiile oficiate de călugări. Departe de oraşele zbuciumate, mănăstirile şi-au deschis porţile credincioşilor pentru a împărtăşi cu ei tainele Sărbătorilor de Paşte.
O trăire emoţionantă
„Când am fost prima dată, am avut o impresie foarte puternică. Era linişte deplină, mănăstirea era cufundată în întuneric, ardeau doar candelele. Apoi, pe măsură ce liturghia era pe sfârşite, s-au stins toate luminile. Ardea doar lumina preotului din altar. Uşile împărăteşti aveau imaginea cu Învierea Domnului şi aveai impresia că asişti cu adevărat la acest eveniment. E o trăire foarte emoţionantă”, povesteşte Maria F., o credincioasă care a petrecut noaptea de înviere la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitatea Parva.
Mănăstirea se află pe o colină de pe valea râului Rebra şi este un lăcaş de cult ortodox, de călugări. Aceasta datează, după unele documente ale vremii, dinaintea anului 1500. Aici, călugării oficiază, timp de cinci zile, liturghii de noapte, care au loc cu câteva ore după miezul nopţii. La acestea pot lua parte doar călugării.
În noaptea Învierii, călugării împărtăşesc şi credincioşilor misterele acestor liturghii de noapte, după care, pe tot parcursul Sărbătorii, oficiază liturghii de zi la care poate lua parte oricine. Cei care aleg mănăstirile ca loc de închinare sunt datori să respecte slujitorii de acolo, să se îmbrace decent şi să aibă o atitudine cuviincioasă.