A treia zi după Înviere aduce o atmosferă de petrecere pentru că în multe localităţi are loc Ruga sau sărbătoarea satului. Locuitorii din Bocşa Română, Ciortea, Delineşti, Ohabiţa, Târnova şi Ramna se pregătesc de sărbătoare pentru că astăzi este Ruga satului. De obicei, sărbătoarea corespunde cu hramul pe care îl are biserica din sat.
Copiii se întrec în ciocnit ouă roşii
Cei mai mici nu stau prea mult la joc şi ies în curte, unde se întrec în ciocnit ouă roşii. Obiceiul spune că cel care sparge oul îl şi ia. Un alt joc pe care îl joacă de Paşte este aruncatul cu bănuţul. Copiii se grupează pe cete şi desemnează câte unul care ţine un ou roşu în mână, în timp ce ceilalţi aruncă monede încercând să nimerească oul roşu. „Dacă moneda nu a nimerit oul, cel care ţine oul roşu păstrează moneda, în timp ce băiatul care înfige cele mai multe monede în oul roşu ia şi monedele şi oul”, a povestit Daniel Baica, un locuitor din Soceni.
„E un obicei vechi pe care noi îl avem din bătrâni. Mai demult, copiii nu primeau bani, aşa că acest joc era o ocazie perfectă pentru noi să câştigăm câţiva bănuţi cu care, apoi, ne cumpăram bobonţi sau ţucură”, şi-a amintit Ion Paica.
Bănăţenii îşi pomenesc morţii
În Banat este obiceiul ca în a treia zi de Paşte să se facă procesiuni cu steaguri şi icoana Învierii la cimitir, unde se adună tot satul şi unde are loc pomenirea celor morţi. Fetele tinere, gătite ca de sărbătoare, în port popular sau cu haine domneşti şi cu salba de galbeni la gât, ducând coşuri cu ouă roşii şi alte bunătăţi în mână, se adună la cimitir.
„Este un obicei deosebit de vechi, pe care noi îl păstrăm an de an”, a spus preotul Constantin Şodâncă, din Soceni. Preotul trece pe la fiecare cimitir şi sfinţeşte pomana.