Organismul uman trece zilnic prin diferite încercări, nu numai din cauza stresului sau a predispoziţiei genetice, ci mai ales din pricina unei alimentaţii necorespunzătoare. „Mănâncă toate legumele din farfurie! Îţi fac bine!" - cu siguranţă aţi mai auzit acest îndemn, care este întru totul adevărat. Consumul de broccoli, citricele, ceapa şi soia pot proteja împotriva cancerului, nu numai datorită nutrienţilor pe care îi conţin, ci şi pentru substanţele biochimice care se află în aceste alimente. Ele poartă denumirea de "fitochimicale", iar, timp de 20 de ani, cercetătorii au constatat că persoanele care consumă cantităţi mai mari de legume verzi şi fructe sunt mai puţin predispuse la cancer. Astfel, o dietă bogată în legume care conţin fibre, substanţe antioxidante şi fitochimicale protejează organismul împotriva cancerului.
Medicii spun că aceste substanţe blochează sau încetinesc activitatea compuşilor care produc cancerul. Procesul de cancerizare îşi face apariţia la nivel celular, printr-o singură celulă canceroasă, care are capacitatea de a se divide, ducând la apariţia tumorilor.
"Nu putem dovedi încă faptul că fructele şi legumele sunt în totalitate responsabile pentru efectele favorabile în protecţia anti-cancer, dar ştim cu siguranţă că ele joacă un rol important în lupta cu această necruţătoare boală", a declarat Anita Romaniw, cercetător în cadrul Univestităţii British Columbia.
Oamenii de ştiinţă au efectuat mai multe teste asupra animalelor, cărora le-au dat să consume legume şi fructe, înainte de a le expune agenţilor cancerigeni. Astfel, s-a observat că situaţiile în care animalele supuse testului au dezvoltat vreo formă de cancer au fost foarte puţine. În ciuda rezultatelor favorabile, medicii sunt nemulţumiţi că încă nu au fost efectuate studii de o asemenea amploare şi asupra oamenilor.
Cere sunt cele mai re