Cărţile semnate de dictator sau cele cu „Omagii” aduse „geniului” său costă mii de euro pe internet. „Afacerea” ar fi pornit de la un enigmatic cumpărător german. Sursa: Agerpres
Cărţile cu „Omagii” aduse, în anii comunismului, lui Nicolae Ceauşescu sau cele scrise de alţii şi semnate de dictator şi-au găsit fără probleme locul pe piaţa capitalistă: unele sunt scoase la vânzare, pe internet, la preţuri de sute sau mii de euro. Românii care le vând spun că lumea nu se înghesuie să le cumpere, însă ei tot mai speră, doar-doar or avea ceva valoare.
Anticarii mai vechi au o explicaţie pentru entuziasmul acestor vânzători de „opere” de tristă amintire. Totul pare să fi pornit de la un legendar cetăţean german, despre care umblă vorba că ar fi dat sute sau chiar mii de dolari pe un volum din „Omagiu”, imediat după căderea regimului. Cetăţean german a cărui identitate s-a pierdut, ca în orice legendă frumoasă, printre cărţile prăfuite din anticariate. De atunci, câţiva capitalişti veroşi au stabilit preţul acestor cărţi la sume fabuloase.
Aşa se face că, după momentul crucial al decăderii operelor scrise de alţii şi semnate de „geniul din Carpaţi” (când românii cuprinşi de euforia libertăţii din decembrie 1989 au rupt cărţile-simbol, le-au ars sau le-au folosit pozele pentru a lua în râs dictatura) „omagiile” şi „operele” ceauşiste au luat cu avânt calea capitalismului, lăsând piaţa liberă să le stabilească „valoarea”.
Să vinzi „Partid, Popor - O singură voinţă”...
„Vând Omagiu lui Ceauşescu, Bucureşti, Editura Politică, 1973 - 2000 E”, „Vând Ceauşescu Nicolae - Opere vol. 3 şi 9 - 700 E”, „Vând Epoca Nicolae Ceauşescu, Strălucita afirmare a României în conştiinţa lumii (album), Bucureşti 1988 -1000 E” sau „Vând Partid Popor - O singură voinţă (album) Bucureşti 1986 - 700 E” sunt câteva dintre anunţurile pe ca