La ora 9:36, cu Silviu Curticeanu se deschide ziua de muncă a Elenei Ceauşescu. Dacă de la Cabinetul 1, şeful Cancelariei CC al PCR preluase sarcinile mai de dimineaţă, la Cabinetul 2 era chemat, probabil, şi pentru raportul asupra programului secretarului general al partidului din acea zi.
Un sfert de ceas (9:42- 10:00) a fost reţinut în biroul ei Burciu, responsabilul sectorului de construcţii de la Gospodăria de partid. Aproape un ceas a zăbovit Poliana Cristescu (10:00 - 10:50). Vor fi vorbit amândouă şi cum va petrece fiecare sărbătorile de Paşti ce se apropiau?
Până la pauza de amiază, la Cabinetul 2 au mai fost chemaţi Silviu Curticeanu, Radu Bălan, Emilian Dobrescu şi Ion Ursu.
După-amiaza au fost trei şedinţe cu participarea lui Nicolae Ceauşescu. La toate, grosul participanţilor a rămas acelaşi - Tovarăşul, Tovarăşa, secretarii CC al PCR, membri ai CPEx, responsabili pe linie de partid ai sectoarelor în discuţie, primul-ministru, viceprim-miniştri şi miniştri de resort.
Prima şedinţă ("de lucru") a început la ora 16:00 şi a ţinut până la 17:10. S-a discutat "planul pe luna mai", în 10 minute, Tovarăşii şi ceilalţi decizionali s-au mutat în sala CPEx unde s-a ţinut o şedinţă cu comisia de organizare a Congresului al XIV-lea (orele 17:20 - 17:45). Aşa cum era înţeleasă democraţia, după decizia convocării Congresului, în numele "centralismului democratic", urmau în cascadă deciziile, comisiile şi întrunirile care aprobau, în unanimitate, planurile şi ideile liderului partidului. În România anului 1989, ştiau însă toţi cei care erau chemaţi la cabinetele 1 şi 2, că şi nefastul principiu al centralismului partidului unic fusese încălcat. Însuşi secretarul general ajunsese cenzurat şi direcţionat de toanele imprevizibilei neveste. Asemenea forţă nu era prevăzută în documentele de partid!