Deasupra restaurantului Bucuresti din Castellon, la etajul 1, intr-o bucatarie cu muscate la geam din care ies tot felul de mirosuri care-ti innebunesc simturile, o romanca pregateste in sambata mare mielul pentru masa de Pasti. Vopseaua pentru incondeiat oua fierbe pe aragaz, iar in cuptor este friptura de miel imbalsamata in vin si condimentata cu tot felul de mirodenii.
Paula Ilinca traieste in Castellon din anul 2000. E al 9-lea paste pe care-l face in Spania, a fost mai greu in primii ani, cand era singura, fara familie, nu erau atat de multi romani si n-aveau magazinele romanesti. Acum poti sa gasesti si varza murata la ei, si prapor pentru drob.
"Cu carnea de miel este mai greu, in supermarket sau la magazinele de carne este scumpa, gasesti un kilogram la 13 si 15 euro, poti sa gasesti la oferta in anumite zile la 8 euro, dar destul de rar", spune Paula. "Fratele meu a venit la sotia lui cu mielul din Romania, in cala avionului, a dat parca 18 de lei noi pe kilogramul de carne, cred ca e o afacere mult mai buna", zambeste Paula.
Drob, oua incondeiate, friptura de miel, pasca si cozonaci
A inceput dis-de-dimineata sa gateasca, a pregatit drobul, sarmalele si ciorba, asa cum a invatat la Badeni de la mama ei ca se pregateste orice gospodina pentru zilele de Pasti. "Salata boeuf si cozonaci nu fac, mi-au spus fetele ca fac ele si sa nu-mi mai bat capul si cu asta". Nici nu prea are timp, astazi si-a luat liber de la casa din Villareal unde face curatenie de obicei sambata, n-ar fi avut vreme sa pregateasca nimic pentru Pasti altfel. Mai are de inrosit ouale, "sa mai pun o masina la spalat si la 9 diseara trebuie sa plec la munca, nu pot sa ma duc la slujba de inviere, dar se duc copiii sa aduca lumina."
Drob si oua incondeiate
Foto: HotNews.ro
Paula a ingrijit o familie de batrani spanioli din 2002.