Cererea pentru spaţii de birouri a înregistrat o scădere de 15-20% pe segmentul IMM-urilor şi de 25-30% pe segmentul corporate, majoritatea clienţilor cunoscând noua realitate de pe piaţa de profil, potrivit reprezentanţilor ESOP. Astfel, clienţii, constrânşi de condiţiile economice precare şi imprevizibile, şi-au redus bugetele semnificativ. “Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrâns direct proporţional cu restrânagerea cifrei de afaceri din aceste luni şi a p
Cererea pentru spaţii de birouri a înregistrat o scădere de 15-20% pe segmentul IMM-urilor şi de 25-30% pe segmentul corporate, majoritatea clienţilor cunoscând noua realitate de pe piaţa de profil, potrivit reprezentanţilor ESOP.
Astfel, clienţii, constrânşi de condiţiile economice precare şi imprevizibile, şi-au redus bugetele semnificativ. “Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrâns direct proporţional cu restrânagerea cifrei de afaceri din aceste luni şi a previziunilor pentru anii 2009 şi 2010. În cazul IMM-urilor dar şi în cazul companiilor medii şi al firmelor coprorate, bugetele s-au diminuat în medie cu 25-30%”, potrivit unui studiu realizat de compania ESOP.
Astfel, pentru o suprafaţă de 100-500 mp, cele mai întâlnite bugete nu depăşesc 1800-6000 euro, iar în cazul firmelor medii, cele mai căutate spaţii sunt în clădirile clasa C şi B şi vile, 200-350 mp, bugetele medii fiind situate între 8-12 euro / mp. În cazul companiilor mari, pe segmentul corporate, sunt preferate clădirile de clasa B si B+, suprafeţele medii cerute fiind de 800-1200 mp, iar bugetele medii se situează între 12-14 euro / mp.
Doar 40% din proprietari sunt conştienţi de noile condiţii de piaţă
Desi proprietarii recunosc impactul crizei asupra economiei româneşti, unii dintre aceştia nu au suficientă deschidere privind flexibilizarea condiţiile comerciale şi a termenele de închiriere