Fundaţiile mai au la dispoziţie trei săptămâni pentru a-i convinge pe contribuabili să-şi doneze cota din impozitul pe salar Organizaţiile non-profit din Bistriţa spun că o mare parte a banilor care ar putea intra în conturile unor campanii sau programe umanitare rămân la bugetul de stat pentru că salariaţii nu cunosc legea.
Banii rămân la stat pentru că oamenii se tem
De cinci ani legislaţia românească prevede dreptul salariaţilor de a direcţiona două procente din impozitul pe salarii în favoarea unor organizaţii non profit. Pentru ca aceşti bani să ajungă la fundaţii este suficient ca salariatul să semneze un simplu formular,care trebuie să ajungă la Direcţia Generală a Finanţelor până în 15 mai, odată cu celelalte fişe fiscale.”Am avut surpriza să constatăm, în campaniile noastre, că mulţi bistriţeni nu ştiu încă ce este cu acest formular” spune Doina Monda, directorul de la AFi-Profamilia o organizaţie non-profit, care, din 1996 ajută victimele violenţei domestice. Ea spune că acesta este unul dintre motivele pentru care la câţiva ani de la adoptarea legii, aceasta nu-şi produce efectele aşa cum se aşteptau leguitorii: „ Oamenii cu care vorbim îşi imaginează că dacă semnează formularul, banii ăştia le sunt reţinuţi lor. Habar nu au că este vorba de parte din impozitul, care, dacă nu este donat, rămâne în contul Finanţelor Publice” explică Doina Monda.
Sezonul campaniilor
„Ne facem campanie prin tot ce avem la îndemână. Postăm afişe prin oraş, mergem din poartă în poartă, lăsăm plicuri în cutiile poştale ale locatarilor, trimitem chiar SMS-uri persoanelor pe care le cunoaştem, descrie campania dedicată celor 2 la sută, Marin Mic, directorul executiv al Fundaţiei „Inocenţi”, organizaţie non-profit care vine în sprijinul copiilor aflaţi în dificultate, şi a familiilor acestora. „Din păcate oamenii se te