Primele doua luni ale anului au fost inghetate pentru vanzatorii de credite.
Activitatea de creditare pe retail s-a reluat timid in martie, spre deosebire de ianuarie-februarie cand vanzatorii de credite au stat degeaba, iar daca aceasta revenire este incurajata prin dobanzi mai mici, piata bancara ar putea incheia anul cu o usoara crestere, afirma Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
"Martie a fost altfel decat ianuarie si februarie, cand nu se intampla nimic. Activitatea s-a reluat, chiar daca pe un nivel mult mai scazut fata de septembrie anul trecut, si se vede un interes pentru credite. In definitiv, daca nu creditezi nu poti justifica o infrastructura de sute de unitati si este si ambitia noastra sa dam credite."
Bancherul considera ca daca in unele sectoare din economie ajustarile ajung si la 40% pe primul trimestru fata de 2008, nu inseamna ca tot anul va ramane asa.
Totusi, el spune ca nici acordul cu FMI, nici declaratia semnata de bancile mari la Viena si nici banii care vor fi eliberati de BNR din rezervele minime ale bancilor nu inseamna automat ca va fi reluata creditarea in forta.
"Nu ne putem astepta ca de maine creditarea sa revina la nivelul din septembrie 2008 pentru ca nu exista o solutie simpla. Nu e suficienta nici injectarea de lichiditati in piata, nici coborarea dobanzilor. Trebuie facuti pasi mici pe mai multe fronturi si creat un inceput de trend, pentru ca miscarile abrupte sunt periculoase si incurajeaza speculatiile. Revenirea pietei depinde foarte mult si de sentiment, de comportamentul clientului. Se exagera in trecut, cand cererea se baza foarte mult pe viitor, pe veniturile asteptate, insa acum s-a trecut in cealalta extrema si chiar si cei care au bani prefera sa astepte decat sa cumpere ceva. Astazi intra in agentie mult mai putini oameni si se califica si mai putini din cauza cre